SPELTHAVERBROODJE

Ingrediënten:

  • 100 havermeel
  • 10 gram gedroogde gist of 20 gram verse gist
  • 220 ml lauwwarm water
  • 200 gram speltmeel
  • 100 gram speltbloem + 1 el extra
  • Snufje zout
  • Olie om in te vetten

Benodigdheden:

  • Eventueel keukenmachine met kneedhaak
  • Broodbakblik van 16 x 11 cm
  • Grote beslagkom

Dit broodje is er eentje dat altijd en overal bij past!

1) Los de gist op in 50 ml water in een grote kom.
2) Doe al het meel en de bloem met 170 ml water bij het gistmengsel en kneed het geheel goed door.
3) Voeg geleidelijk de rest van het water en het zout toe en kneed tot het deeg een bal vormt die niet plakt en  niet droog is. Als het deeg plakt, voeg dan nog wat havermeel toe.
4) Laat het deeg 30 minuten rijzen in de kom en vet het bakblik in.
5) Kneed het deeg nog een keer kort. Rol het door de extra bloem en leg het in het bakblik. Laat het deeg 45 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
6) Zet het bakblik in de oven en bak het brood in circa 30 minuten op 175 graden Celsius mooi bruin en gaar. Eenvoudig, maar o zo lekker!

BANANEN-HAVERBROOD VOL ENERGIE

Ingrediënten:

  • 100 gram havermeel
  • Olie om in te vetten
  • 3 eieren
  • 3 rijpe bananen, geprakt
  • 50 gram Asphikan dadels, zonder pit, in stukjes
  • Handje blauwe rozijnen
  • 100 gram amandelmeel
  • 1,5 thee lepel wijnsteenbakpoeder
  • Handje gemengde noten
  • 1 el hennepmeel
  • Snufje kaneel

Benodigdheden:

  • bakvorm met een diameter van 13 cm
  • eventueel pureestamper of keukenmachine met kneedhaak
  • beslagkom

Brood om je op te verheugen!

1) Verwarm de oven voor tot 160°C en vet het bakblik in.
2) Klop de eieren los. Doe alle ingrediënten bij het ei.
3) Meng goed totdat de banaan en dadels helemaal fijn gekneed zijn, gebruik eventueel een pureestamper of een keukenmachine om alles fijn te krijgen.
4) Doe het deeg in de bakvorm. Zet het in de oven en bak het bananenbrood in circa 50 minuten mooi bruin en gaar. Laat het brood afkoelen – of proef stiekem alvast een stukje van het overheerlijke nog warme brood.

MAKKELIJK ROGGE-SODA BROOD

Ingrediënten:

  • Voor 1 brood
  • 250 gram volkorenmeel, plus een beetje extra om mee te bestuiven
  • 100 gram roggemeel
  • 50 gram havermout
  • 1 theelepel zuiveringszout (baksoda)
  • 1 groot ei
  • 300 milliliter karnemelk of yoghurt

Benodigdheden:

  • eventueel keukenmachine met kneedhaak
  • 2 beslagkommen
  • scherp mes

Dit roggebrood bak je zelf in een handomdraai. Moeilijk? Beslist niet! Je kunt het zelfs warm uit de oven eten met je favoriete beleg. 

1) Verwarm de oven voor tot 190 °C.
2) Doe het volkorenmeel en het roggemeel met de havermout, het zuiveringszout en 1 afgestreken theelepel zeezout in een grote kom en roer door elkaar.
3) Klop in een andere kom het ei en de karnemelk of yoghurt door elkaar en roer het mengsel vervolgens met een vork door de droge ingrediënten. Bestuif als alles goed gemengd is je handen met wat bloem en breng het deeg bij elkaar.
4) Vorm een bal van het deeg en leg die op een met bloem bestoven bakplaat, bestuif met wat bloem en druk hem met je handen plat tot een dikte van ongeveer 3 cm. Kerf met een scherp mes een kruisje of sterretje van ongeveer ½ cm diep in het midden en zet het brood 40 tot 45 minuten in de oven, of totdat er een stevige korst op zit en het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt.
5) Laat het brood even op een rooster afkoelen en serveer het lauwwarm.

HAVER-PANBROOD MET NOTEN EN CRANBERRIES

Ingrediënten:

  • 300 g speltbloem
  • 145 g boekweitmeel
  • 1 tl zout
  • 10 g droge gist
  • 400 ml water
  • 2 el (bloemen) honing
  • 50 g haverzemelen
  • 70 g gedroogde cranberry’s
  • 50 g hazelnoten

Benodigdheden:

  • Braadpan of gietijzeren pan
  • Bakpapier
  • Beslagkom
  • Houten lepel
  • Plastic folie of vochtige theedoek

Geloof het of niet je hoeft dit brood niet te kneden! Brood bakken is normaal gesproken best ingewikkeld maar dit brood kan bijna niet mislukken! Ook het bakproces is bijzonder. Je doet het deeg namelijk in een braadpan of gietijzeren pan met deksel in de oven. Let op dat er geen plastic handvatten of andere plastic elementen aan de pan zitten (smelt namelijk in de oven!)

1) Doe de speltbloem, boekweitmeel, zout, gist, honing en het water in een kom.
2) Roer met een houten lepel door het deeg en roer alles goed door elkaar heen. Het deeg moet licht plakkerig aanvoelen.
3) Voeg nu de haverzemelen, cranberry’s en de hazelnoten toe.
4) Bedek de kom met plastic folie of een vochtige theedoek en laat het minimaal 6 uur en maximaal 15 uur staan.
5) Bebloem je handen en haal het deeg uit de kom en maak er een bal van.
6) Doe de deegbal in de met bakpapier bekleedde pan doe de deksel erop en laat het nog 30 minuten rusten op een warme plek.
7) Doe de pan met het brood in een voorverwarmde oven en bak het brood circa 40 minuten op 200º met de deksel op de pan. Eetsmakelijk!